Posteljine

ByRisto

Posteljine

Dimenzije posteljina:

Plahta 140×240
Navlaka za jorgan 140×200
Jastučnica 60×80
Jastučnica 50×70
Plahta 240×260
Navlaka za jorgan 215×200
Navlaka za jorgan 200×200
Jastučnica 2 kom. 60×80
Jastučnica 2 kom. 50x 70

Korisni savjeti

Odabir prikladne posteljine vrlo je važan, jer je ona u direktnom kontaktu s kožom tijela i lica. – Materijal koji se koristi za plahte i jastučnice je u pravilu 100% grebenani pamuk. Mješavina poliestera i pamuka koristi se u mnogo manjoj mjeri nego pamuk, iako je prednost mješavine njena  otpornost na skupljanje i izdržljiva je tokom  uporabe.

Posteljine u  našim prodajnim objektima su  isključivo od pamučne tkanine: popelin, glat pamuk, krep, saten i flanel, a neki proizvođači koriste i tkanine kao što su lan, mikrovlakna, frotir itd.. Mi preferiramo samo pamučne tkanine zbog toga jer je pamuk prirodna sirovina i najugodnija ljudskoj koži.

Zbog svega navedenog savjetujemo kupovinu posteljine isključivo od prirodnih materijala, najbolje pamuka.  Iz higijenskih razloga bolje je posteljinu prati na 90 Celzijevih stepeni, no danas su dostupni deterdženti koji zadovoljavajuće efekte postižu i na puno nižim temperaturama.

Što se tiče skupljanja, različiti sirovinski sastavi tkanina različito se skupljaju, a najviše se skupljaju upravo 100% pamučne tkanine. To se rješava procesom sanforiziracije, čime se skupljanje svede u okvire od 2% u dužinu i širinu.

About the Author

Risto administrator

Comments Are Closed!!!
San Giusto